Δωρεάν Διαμονή για Σκύλους
Δωρεάν Διαμονή για Σκύλους
Δωρεάν Διαμονή για Σκύλους
Φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Δωρεάν Διαμονή για Σκύλους
Δωρεάν Διαμονή για Σκύλους
Δωρεάν Διαμονή για Σκύλους
Δωρεάν Διαμονή για Σκύλους
Η Κίμωλος είναι το ιδανικό νησί για γαλήνιες διακοπές στη μοναδικής φυσικής ομορφιάς, κιμώλια γη. Το ενετικής προέλευσης όνομα της Κιμώλου είναι Αρζιαντιέρα ή Αρζεντιέρα και εκφράζει την ασημένια όψη των βράχων της. Είναι ηφαιστειογενές νησί με τοπίο που μαγεύει τους επισκέπτες και φιλόξενους κατοίκους. Οι γραφικοί παραθαλάσσιοι οικισμοί και οι παραλίες με την άμμο και τα λευκά βράχια θα σας εντυπωσιάσουν. Στο νησί θα συναντήσετε οργανωμένες και μη παραλίες, κοντά στις κατοικημένες περιοχές, στα νότια και ανατολικά. Η διαμονή σας στην Κίμωλο μπορεί να συνδυαστεί με εξορμήσεις στα γειτονικά νησιά, καθώς τα δρομολόγια που συνδέουν τα νησιά των Κυκλάδων είναι συχνά όλο το χρόνο και ιδιαίτερα το καλοκαίρι.
Η μετάβαση στην Κίμωλο γίνεται ακτοπλοϊκώς, καθώς το νησί δεν διαθέτει αεροδρόμιο. Το λιμάνι του νησιού βρίσκεται στον οικισμό Ψάθη, σε απόσταση 1 περίπου χλμ. από τη πρωτεύουσα του νησιού που ονομάζεται Κίμωλος ή Χωριό. Το λιμάνι της Ψάθης εξυπηρετεί τη σύνδεση της Κιμώλου με τον Πειραιά, το Λαύριο, καθώς και πολλά νησιά του Αιγαίου.
Από το λιμάνι του Πειραιά, η διαδρομή μέχρι την Κίμωλο διαρκεί περίπου 4-10 ώρες. Η διάρκεια του ταξιδιού καθορίζεται από τον τύπο πλοίου που θα επιλέξετε. Τα δρομολόγια πλοίων που συνδέουν την Κίμωλο με τον Πειραιά είναι τακτικά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κιμώλου με την Αττική από το λιμάνι του Λαυρίου γίνεται σε περίπου 14 ώρες με λιγοστά εβδομαδιαία δρομολόγια.
Για όσους επιθυμούν να φτάσουν στην Κίμωλο με αεροπλάνο, το πλησιέστερο αεροδρόμιο βρίσκεται στη Μήλο. Πολλά δρομολόγια πλοίων εκτελούνται καθημερινά από το λιμάνι στην βόρεια πλευρά της Μήλου, Πολλώνια (Απολλώνια). Μπορείτε να ταξιδέψετε με φέρρυ και να φτάσετε στην Κίμωλο σε 25 λεπτά. Ο μέγιστος χρόνος ταξιδίου για τη σύνδεση της Κιμώλου με τη βόρεια Μήλο είναι η 1 ώρα.
Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κιμώλου με τα γειτονικά νησιά γίνεται με συχνά δρομολόγια πλοίων και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Από το λιμάνι της Σίφνου στις Καμάρες, μπορείτε να μεταβείτε στην Ψάθη μέσα σε 45 λεπτά το ελάχιστο. Η Κίμωλος συνδέεται επίσης ακτοπλοϊκώς με τα νησιά Φολέγανδρο, Σέριφο, Σίκινο, Ίο, Πάρο, Νάξο, Κύθνο, Σαντορίνη, Άνδρο, Τήνο, Σύρο και Μύκονο είτε απευθείας είτε με δρομολόγια πλοίων που πραγματοποιούν ενδιάμεσες στάσεις.
Στην Κίμωλο θα βρείτε μικρά καταλύματα και ξενοδοχεία με παραδοσιακή αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική. Τα περισσότερα καταλύματα βρίσκονται συγκεντρωμένα στο Χωριό, την πρωτεύουσα του νησιού. Στην Ψάθη, που απέχει περίπου 1 χλμ. από την πρωτεύουσα, υπάρχουν πολλές επίσης επιλογές διαμονής για τους επισκέπτες της Κιμώλου. Στα βόρεια την Ψάθης, μπορείτε να μείνετε στον οικισμό Γούπα-Κάρα. Στη νότια πλευρά του νησιού θα συναντήσετε καταλύματα στην Αλυκή και το Καλαμίτσι, σε απόσταση έως 4 χλμ. από το Χωριό. Τέλος, λιγοστά καταλύματα θα βρείτε αν κατευθυνθείτε 5 χλμ. βορειοανατολικά από την πρωτεύουσα, στα Πράσσα ή Πράσα.
Η πρωτεύουσα του νησιού ονομάζεται Κίμωλος ή Χωριό και συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και της οικονομικής δραστηριότητας. Βρίσκεται στα νοτια και ανατολικά του νησιού, τις δύο κατοικημένες πλευρές του. Σε απόσταση 1 περίπου χλμ. από την πρωτεύουσα βρίσκεται η Ψάθη με το λιμάνι, την αμμουδερή παραλία και τα παραθαλάσσια ταβερνάκια. Σε απόσταση 1 χλμ. από το Χωριό και 1 χλμ. από το λιμάνι, βρίσκεται ο γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός Γούπα-Κάρα. Αν συνεχίσετε την πορεία σας νότια από το λιμάνι, θα συναντήσετε τους μικρούς οικισμούς Αλυκή και Καλαμίτσι με τις πανέμορφες παραλίες τους. Αν κατευθυνθείτε στη βόρειοανατολική πλευρά του νησιού, θα βρείτε τα Πράσσα ή Πράσα με την εντυπωσιακή παραλία και τις εγκαταστάσεις ιαματικών λουτρών. Τέλος, ένα ακόμη μέρος που ανήκει στην Κίμωλο είναι το νησί Πολύαιγος, το οποίο διαθέτει μόνο 2 μόνιμους κατοίκους και πολυάριθμους κόλπους για να εξερευνήσετε.
Η Κίμωλος, αν και μικρό νησί, έχει πολλά αξιοθέατα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Στην πρωτεύουσα του νησιού ή Χωριό θα περπατήσετε σε στενά δρομάκια που θα σας οδηγήσουν σε κατάλευκες αυλές με ολάνθιστα λουλούδια και αμέτρητα εκκλησάκια. Στην Κίμωλο υπάρχουν πάνω από 80 εκκλησίες και οκτώ από αυτές θεωρούνται μνημεία ιδιαίτερης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας.
Στο Μεσαιωνικό Κάστρο που αποτέλεσε και τον οικιστικό πυρήνα της Κιμώλου, τα δείγματα της αιγαιοπελαγίτικης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής είναι εντυπωσιακά. Από το Χωρίο, ανεβαίνοντας από την περιοχή του Τσουκαλά θα συναντήσετε τους ανεμόμυλους του νησιού. Αν επισκεφθείτε την πλατεία του Σχολείου και την αυλή του Παντοκράτορα στην πρωτεύουσα, θα απολαύσετε τη θέα στα γύρω νησιά. Τα μουσεία που θα συναντήσετε στην Κίμωλο είναι δύο, το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό.
Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του νησιού είναι το Σκιάδι που βρίσκεται βορειοδυτικά, στο ύψωμα Σκλάβοι και μπορείτε να προσεγγίσετε με αυτοκίνητο μέχρι ένα σημείο και έπειτα με πεζοπορία μισής ώρας. Αποτελεί έναν σπάνιο γεωλογικό σχηματισμό που μοιάζει με μανιτάρι και έχει δημιουργηθεί από από τους δυνατούς ανέμους και την ποικιλία των πετρωμάτων που το αποτελούν.
Στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, αξίζει να επισκεφθείτε την παραλία Ελληνικά για να δείτε την αρχαία πόλη του νησιού που είναι βυθισμένη στα ρηχά. Στα Μαυροσπήλια που είναι ακριβώς δίπλα από τα Ελληνικά, τα Ασπράγκρεμνα που είναι βυθισμένα στη θάλασσα δημιουργούν το τέλειο σκηνικό για φωτογραφίες κατά το ηλιοβασίλεμα.
Από τον κάβο του Αγ. Γεωργίου στην περιοχή Πράσσα ή Πράσα θα μπορέσετε να δείτε τις σπηλιές της μεσογειακής φώκιας monachus-monachus.
Στον παραθαλάσσιο οικισμό Γούπα-Κάρα που βρίσκεται μόλις 1 χλμ. από το Χωριό θα δείτε ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Κιμώλου, τα «σύρματα». Είναι σπηλιές λαξευμένες σε μαλακό βράχο για να φυλάσσονται οι βάρκες το χειμώνα. Στην ίδια περιοχή θα δείτε και έναν βράχο που έχει πάρει πάρει τη μορφή ελέφαντα με φυσικό τρόπο.
Με πλωτό μέσο μπορείτε να επισκεφθείτε την σπηλιά της Γερακιάς και αφού βουτήξετε στη θάλασσα να περπατήσετε στο ρηχό νερό μέσα στη σπηλιά. Δια θαλάσσης μπορείτε ακόμη να επισκεφθείτε την παραλία Αγιόκλημα με την πηγή θερμού ιαματικού νερού. Η περιοχή του Γερνικόλα τ' Αψηλά θα σας εντυπωσιάσει με τα γκριζόλευκα ηφαιστειακά πετρώματα που δημιουργούν την καλντέρα της Κιμώλου.
Ένα ακόμη αξιοθέατο της Κιμώλου είναι η νήσος Πολύαιγος στην οποία μπορείτε να φτάσετε με πλωτό μέσο και να εξερευνήστε ήρεμους όρμους και παραλίες με καταγάλανα νερά.
Στην Κίμωλο θα συναντήσετε παραλίες με καταγάλανα νερά, αμμουδιά και ολόλευκους βράχους. Οι περισσότερες παραλίες του νησιού συγκεντρώνονται στη νότια και ανατολική πλευρά, όπου και βρίσκονται οι κατοικημένες περιοχές.
Στην Ψάθη, 1 χλμ. από την πρωτεύουσα του νησιού ή Χωριό βρίσκεται μια μικρή αμμουδερή παραλία που προστατεύεται από τους δυνατούς ανέμους και διαθέτει ταβερνάκια πλάι στη θάλασσα. Αν κινηθείτε βόρεια, θα συναντήσετε το Ρέμα, μία βοτσαλωτή ακτή που μοιάζει με φυσική πισίνα. Στις διπλανές παραλίες Γούπα και Καράς θα βουτήξετε από τους λευκούς βράχους, θα δείτε τα «σύρματα» (σπηλιές όπου φυλάσσονται οι βάρκες) και τον βράχο σε σχήμα ελάφαντα.
Συνεχίζοντας με βόρεια κατεύθυνση από το λιμάνι, σε απόσταση 2,5 χλμ. περίπου από την πρωτεύουσα της Κιμώλου θα συναντήσετε την παραλία Κλήμα. Είναι μία παραλία με άμμο και βότσαλο, διαθέτει φυσική σκιά και δεν προστατεύεται από τους βόρειους ανέμους.
Βορειοανατολικά του Χωριού, σε απόσταση 5 χλμ. βρίσκεται ο οικισμός Πράσσα ή Πράσα με την ομώνυμη παραλία που οι κάτοικοι αναφέρουν ως "Άσπρη παραλία". Είναι μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού με τιρκουάζ νερά, χοντρή λευκή άμμο, ομπρέλες, αναψυκτήριο αλλά και φυσική σκιά από αλμυρίκια. Στην περιοχή βρίσκει καταφύγιο η μεσογειακή φώκια monachus-monachus και θα βρείτε επίσης αγκαταστάσεις ιαματικών λουτρών.
Στο βόρειο μέρος της Κιμώλου θα συναντήσετε την παραλία Μοναστήρια που δεν προστατεύεται από τους βόρειους ανέμους, όμως μπορείτε να περπατήσετε από εκεί έως τη διπλανή απάνεμη αμμουδιά, το Σούφι.
Στο νότιο τμήμα του νησιού, θα συναντήσετε μία σειρά από απάνεμες παραλίες σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα του νησιού. Η παραλία Αλυκή με την άμμο, τα βότσαλα και τα αλμυρίκια θα σας προσφέρει στιγμές χαλάρωσης με θέα στο πέλαγος. Οι επόμενες στη σειρά παραλίες Καλαμίτσι και Μπονάτσα διαθέτουν ρηχά νερά, αλμυρίκια και είναι απάνεμες αμμουδιές.
Στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού θα συναντήσετε ένα σύμπλεγμα τριών ειδυλλιακών παραλιών, της Δέκας, τα Ελληνικά και τα Μαυροσπήλια. Στη παραλία Ελληνικά, με μία μάσκα θα μπορέσετε να δείτε βυθισμένη στα ρηχά την αρχαία πόλη του νησιού. Στα Μαυροσπήλια θα μαγευτείτε από το ηλιοβασίλεμα με θέα στα Ασπράγκρεμνα, τους ολόλευκους βράχους με ακανόνιστα σχήματα μέσα στη θάλασσα.
Με καΐκι μπορείτε να επισκεφθείτε την παραλία Αγιόκλημα στα βορειοδυτικά, όπου αναβλύζει θερμό ιαματικό νερό. Μόλις ένα ναυτικό μίλι χωρίζει την Κίμωλο από τη νήσο Πολύαιγο με τις παραλίες Άνω Μερσίνι, Κάτω Μερσίνι και τα εντυπωσιακά Γαλάζια Νερά.
Η Κίμωλος είναι ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν την απλότητα της ζωής σε ένα πανέμορφο νησί των Κυκλάδων. Η πεζοπορία στο νησί θα σας οδηγήσει σε γραφικούς οικισμούς, εκκλησίες της μεταβυζαντινής εποχής και σημεία ιδιαίτερου γεωλογικού ενδιαφέροντος.
Με τη βοήθεια ενός σκάφους θα επισκεφθείτε γαλήνιες παραλίες που δεν είναι εύκολα προσβάσιμες από το εσωτερικό του νησιού και σπήλαια που προσφέρονται για εξερεύνηση. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τη γειτονική Πολύαιγο με την άγρια ομορφιά και τις ειδυλλιακές παραλίες.
Στην παραλία Ελληνικά, κάνοντας μία εύκολη κατάδυση θα μπορέσετε να δείτε τη αρχαία πόλη του νησιού βυθισμένη στα ρηχά. Στην Κίμωλο μπορείτε επίσης να κάνετε ψάρεμα και παρατήρηση της μεσογειακής φώκιας monachus-monachus.
Τέλος, στο νησί υπάρχουν ιαματικές πηγές και λουτρά που μπορείτε να απολαύσετε κατά τη διαμονή σας.
Στην πρωτεύουσα της Κιμώλου, θα περπατήστε ανάμεσα σε σοκάκια και θα δείτε την περιοχή του κάστρου και των ανεμόμυλων. Από το Χωριό θα θαυμάσετε επίσης τη θέα στα γύρω νησιά και θα συναντήσετε εκκλησίες της μεταβυζαντινής εποχής.
Επισκεφθείτε τον γραφικό οικισμό Γούπα-Κάρα για να κάνετε βουτιές από τους κατάλευκους βράχους και να δείτε τα «σύρματα», λαξευμένες σπηλίες όπου φυλάσσονται οι βάρκες το χειμώνα.
Στο νότιο τμήμα του νησιού, Στην παραλία Ελληνικά θα δείτε μία αρχαία πόλη βουτώντας στα ρηχά. Η παραλία Μαυροσπήλια είναι μέρος για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα και να φωτογραφίσετε τα Ασπράγκρεμνα.
Αν θέλετε να δείτε το πιο δημοφιλές αξιοθέατο του νησιού μπορείτε να επισκεφθείτε το Σκιάδι, τον γεωλογικό σχηματισμό που μοιάζει με μανιτάρι.
Με πλωτό μέσο θα έχετε τη δυνατότητα να επισκεφθείτε δυσπρόσιτες παραλίες, εντυπωσιακά σπήλαια και να δείτε την καλντέρα του νησιού.
Τέλος, ένα μέρος που αξίζει να επισκεφθείτε είναι το νησί Πολύαιγος που διαθέτει ανέγγιχτες παραλίες μοναδικού κάλους.
Στην Κίμωλο θα απολαύσετε νόστιμα πιάτα παρασκευασμένα με απλά υλικά που αφθονούν στο νησί.
Σε κάθε γωνιά του νησιού θα βρείτε να δοκιμάσετε λαδένια, την Κιμωλιάτικη πίτα με ντομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο. Θα γευτείτε επίσης τυρένια, ελένια και κολοκυθένια, ζύμες γεμιστές με τυρί, κορωνέϊκη ελιά και κολοκύθι αντίστοιχα.
Παραδοσιακό προϊόν της Κιμώλου είναι και τα παξιμάδια με σκινόκοκκο. Κατά τη διαμονή σας στο νησί θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε τοπικό κρασί ροδίτη και αρωματικό μέλι.
Στην Κίμωλο θα γευτείτε επίσης παραδοσιακά τυριά όπως το ξινό (φρέσκια μυζήθρα) και τη μανούρα (ημίσκληρο τυρί).
Στα ταβερνάκια του νησιού θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι, θαλασσινά και παραδοσιακούς μεζέδες.
Η Κίμωλος αποτελεί μέρος του συμπλέγματος των Κυκλάδων στο Αιγαίο Πέλαγος. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό όριο των Κυκλάδων, βόρεια της Μήλου και νοτιοδυτικά της Σίφνου.
Η Κίμωλος είναι νησί του νομού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Στο Δήμο Κιμώλου περιλαμβάνεται η νήσος Πολύαιγος και δύο μικρότερα νησιά, ο Άγιος Ευστάθιος και ο Άγιος Γεώργιος. Ο Δήμος Κιμώλου υπάγεται στην Περιφερειακή ενότητα Μήλου.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός της Κιμώλου ανέρχεται στους 910 κατοίκους.