Δωμάτια με Ιδιωτική Πισίνα Εξωτερική Πισίνα
Πισίνα με Πανοραμική Θέα Πισίνα με Διαδρομές Δωμάτια με Ιδιωτική Πισίνα
Πισίνα με Πανοραμική Θέα Πισίνα με Διαδρομές Δωμάτια με Ιδιωτική Πισίνα
Εξωτερική Πισίνα
Φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Εξωτερική Πισίνα
Εξωτερική Πισίνα
Οι Παξοί, το παραμυθένιο αυτό μικρό νησί του Ιονίου, θα σας μαγέψει με τις καταγάλανες ακρογιαλιές του, τη φυσική ομορφιά του και τα διάφορα αξιοθέατα που προσφέρει. Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Παξοί δημιουργήθηκαν όταν ο θεός Ποσειδώνας θέλησε να δημιουργήσει ένα καταφύγιο για εκείνον και την Αμφιτρίτη, κι έτσι χτύπησε την Κέρκυρα με την τρίαινά του, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί το νησί των Παξών. Κάντε βόλτες στα γραφικά σοκάκια και τους παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού, δοκιμάστε τις τοπικές λιχουδιές και το μαύρο κρασί των Αντίπαξων, κολυμπήστε στις γαλανές παραλίες, εξερευνήστε τα φυσικά τοπία του νησιού και κάντε μία μικρή εκδρομή στους Αντίπαξους, σε ένα ταξίδι που θα μείνει για καιρό χαραγμένο στη μνήμη σας.
Όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στους Παξούς, μπορούν να φτάσουν στο νησί μόνο ακτοπλοϊκώς. Το κεντρικό λιμάνι του νησιού βρίσκεται στην πρωτεύουσα, τον Γάιο. Από την ηπειρωτική Ελλάδα μπορείτε να ταξιδέψετε στους Παξούς από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, απ' όπου γίνονται τακτικά δρομολόγια πλοίων, με το ταξίδι να διαρκεί περίπου 1,5 ώρα, αλλά και από το λιμάνι της Πάργας.
Οι Παξοί συνδέονται ακτοπλοϊκά και με άλλα νησιά όπως η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Λευκάδα, αλλά και με πόλεις της Ιταλίας όπως το Μπρίντιζι.
Εναλλακτικά, μπορείτε να ταξιδέψετε αεροπορικώς μέχρι την Κέρκυρα, και από εκεί να μεταβείτε με πλοίο στους Παξούς.
Στο νησί των Παξών θα βρείτε διάφορες επιλογές διαμονής, από πολυτελή παραλιακά θέρετρα μέχρι πιο οικονομικά καταλύματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Πολλά από τα ξενοδοχεία του νησιού βρίσκονται στον Γάιο, την πρωτεύουσα του νησιού, ενώ αξιόλογα καταλύματα θα συναντήσετε και στη Λάκκα αλλά και στον Λογγό. Τα Μαγαζιά είναι ακόμη ένας από τους μεγάλους οικισμούς του νησιού όπου μπορείτε να βρείτε διάφορες επιλογές διαμονής.
Εάν πάλι προτιμάτε κάποιο ήσυχο κατάλυμα σε ένα από τα μικρότερα χωριά του νησιού, όπου μπορείτε να απολαύσετε τις διακοπές σας με την ησυχία σας, τότε μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα καταλύματα στον Οζιά, τον παλαιότερο οικισμό του νησιού, τα Απεργάτικα, τα Τρανακάτικα, το Πόρτο, τα Αρβανιταίικα ή τα Βλαχοπουλιάτικα.
Η πρωτεύουσα των Παξών είναι ο Γάιος, ο οποίος πήρε το όνομά του από τους Βενετούς, και όπου βρίσκεται και το κεντρικό λιμάνι του νησιού. Ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός είναι η Λάκκα που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα των Παξών και διαθέτει και ένα φυσικό λιμάνι. Στα ανατολικά του νησιού βρίσκεται ο Λογγός, ενώ στο εσωτερικό θα συναντήσετε τα Μαγαζιά.
Οι Παξοί διαθέτουν και πολλά μικρότερα χωριά και οικισμούς, πολλά από τα οποία έχουν πάρει τα ονόματά τους από τις οικογένειες που κατοικούν εκεί. Μερικοί από αυτούς τους οικισμούς είναι ο Οζιάς, το Πόρτο, τα Βελιανιτάτικα, τα Βλαχοπουλιάτικα, τα Μπογδανάτικα, τα Μανεσάτικα, τα Ζενεμπισάτικα, τα Μαστοράτικα, τα Αρβανιταίικα, τα Αρωνιάτικα, τα Γραμματικέικα κ.α.
Μπορεί οι Παξοί να είναι ένα μικρό σε έκταση νησί, δεν παύει όμως να μαγεύει κάθε επισκέπτη με την πλούσια φυσική του ομορφιά και τα διάφορα αξιοθέατα που προσφέρει.
Στην πρωτεύουσα του νησιού, τον Γάιο, μπορείτε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο Παξών, το οποίο στεγάζεται σε ένα κτίριο του 20ου αιώνα και θα σας μυήσει στην ιστορία και τη λαογραφία του νησιού. Ένα ακόμα ενδιαφέρον μουσείο είναι το Μουσείο της Ελιάς, το οποίο θα βρείτε κοντά στον οικισμό Μαγαζιά. Το μουσείο αυτό στεγάζεται σε ένα παλιό ελαιοτριβείο του 18ου αιώνα, και στην περιήγησή σας θα μάθετε διάφορες πληροφορίες τόσο για την καλλιέργεια και την επεξεργασία της ελιάς όσο και για το ρόλο και τη σημασία της στην ιστορία των Παξών.
Στη νησίδα του Αγίου Νικολάου, η οποία βρίσκεται στο λιμάνι του Γάιου, θα συναντήσετε το Ενετικό Κάστρο των Παξών, το οποίο χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Μόνο ένα μέρος των τειχών του κάστρου σώζεται μέχρι σήμερα, καθώς επίσης και μερικά κανόνια, το παρατηρητήριο, η ενετική δεξαμενή και η μπαρουταποθήκη.
Στον Οζιά, τον παλαιότερο οικισμό του νησιού, βρίσκονται τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του Αγίου Στεφάνου, ενώ στη Λάκκα μπορείτε να επισκεφθείτε τον Πέτρινο Φάρο, ο οποίος χτίστηκε το 1832 και το ύψος του φτάνει τα 36 μέτρα.
Στο δυτικό τμήμα των Παξών θα έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε διάφορες θαλάσσιες σπηλιές, από τις οποίες σίγουρα οι πιο εντυπωσιακές είναι οι Γαλάζιες Σπηλιές. Περιτριγυρισμένες από τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά της θάλασσας, οι σπηλιές αυτές αποτελούν ένα πραγματικά πανέμορφο θέαμα το οποίο μπορείτε να απολαύσετε μέσα από το σκάφος σας.
Οι Παξοί είναι επίσης γνωστοί από την αρχαιότητας για τις ιαματικές πηγές τους, με τις κυριότερες να βρίσκονται στον Οζιά, στο Γιαννά και στη Γλυφάδα.
Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τους Αντίπαξους, το μικρό νησάκι νότια των Παξών χωρίς μόνιμους κατοίκους, το οποίο αξίζει να επισκεφθείτε και να θαυμάσετε την Εκκλησία του Αγίου Αιμιλιανού αλλά και την αγγλική δεξαμενή που χρονολογείται από το 1833.
Στους Παξούς θα συναντήσετε πολλές παραλίες που θα σας συνεπάρουν με τα καταγάλανα νερά τους. Οι περισσότερες παραλίες του νησιού διαθέτουν βότσαλο και δεν είναι οργανωμένες, οπότε φροντίστε να έχετε μαζί σας όλες τις απαραίτητες προμήθειες και εξοπλισμό.
Κοντά στον οικισμό Λογγό βρίσκονται δύο από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού, το Κηπιάδι, με γαλανά νερά και βότσαλο, και το Μονοδένδρι, που αποτελεί τη μοναδική πλήρως οργανωμένη παραλία των Παξών.
Η παραλία Ορκός βρίσκεται κοντά στη Λάκκα και διαθέτει γαλανά νερά και λευκά βότσαλα, ενώ ελιές και κυπαρίσσια φτάνουν μέχρι την παραλία, δημιουργώντας ένα πανέμορφο σκηνικό. Κοντά στον Γάιο θα συναντήσετε την Κακή Λαγκάδα, η οποία διαθέτει επίσης βότσαλο και δεν είναι οργανωμένη. Το Λεβρεχιό είναι μία ακόμα μικρή και ανοργάνωτη παραλία, η οποία όμως θα σας εκπλήξει με την ομορφιά της.
Το Μογγονήσι πρόκειται για τη μοναδική παραλία του νησιού που διαθέτει άμμο, ενώ προσφέρει και μερικές ξαπλώστρες και έχει αρκετά εύκολη πρόσβαση.
Όσον αφορά τις πιο απομονωμένες παραλίες των Παξών, ο Ερημίτης είναι σίγουρα η πιο απομονωμένη, καθώς η πρόσβαση σε αυτή γίνεται με τα πόδια, αλλά χρειάζεται να κάνετε κατάβαση που διαρκεί 10 περίπου λεπτά. Η παραλία είναι ανοργάνωτη, διαθέτει βότσαλο και περιβάλλεται από βράχια. Οι Πλάκες βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα του νησιού και η πρόσβαση σε αυτές γίνεται μόνο μέσω ενός μονοπατιού, ενώ το Γαλάζιο, μία από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, είναι προσβάσιμο μόνο με σκάφος.
Στους Αντίπαξους θα συναντήσετε μερικές ακόμη παραλίες που αξίζει να επισκεφθείτε, όπως το Βουτούμι, που θεωρείται και ως μία από τις ομορφότερες στην Ελλάδα, και τη Βρίκα, η οποία είναι ιδανική και για θαλάσσια σπορ.
Στο νησί των Παξών θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε διάφορες εξωτερικές δραστηριότητες, μέσα από τις οποίες θα μπορέσετε να γνωρίσετε καλύτερα το νησί και τη φυσική ομορφιά του.
Χάρη στα διάφορα μονοπάτια που συνδέουν τους οικισμούς και τα χωριά των Παξών μεταξύ τους, μία από τις κυρίαρχες δραστηριότητες είναι η πεζοπορία.
Μπορείτε ακόμα να κάνετε καταδύσεις στα διάφορα σπήλαια και τα ναυάγια που βρίσκονται στο βυθό που περιβάλλει το νησί, κυρίως στη δυτική πλευρά του. Τα θαλάσσια σπορ είναι μία ακόμη επιλογή, καθώς πολλές από τις παραλίες τόσο των Παξών όσο και των Αντίπαξων ενδείκνυνται για διάφορα θαλάσσια σπορ.
Τέλος, μπορείτε να κάνετε το γύρο του νησιού με καραβάκι, να εξερευνήσετε τις διάφορες σπηλιές και παραλίες των Παξών, αλλά και να επισκεφθείτε τους Αντίπαξους, ή ακόμα και να κάνετε μονοήμερες εκδρομές στα κοντινά νησιά του Ιονίου.
Κατά τη διαμονή σας στους Παξούς θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε τα διάφορα μέρη του μαγευτικού αυτού νησιού και να έρθετε σε επαφή με τα πανέμορφα φυσικά τοπία αλλά και την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού.
Μπορείτε να ξεκινήσετε την περιήγησή σας από τον Γάιο, την πρωτεύουσα των Παξών, όπου μπορείτε να επισκεφθείτε τόσο το Μουσείο Παξών όσο και την περιοχή του λιμανιού, η οποία είναι ιδανική για μία βραδινή βόλτα. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και τα ερείπια του Ενετικού Κάστρου στη νησίδα του Αγίου Νικολάου κοντά στο λιμάνι.
Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε και τους υπόλοιπους οικισμούς του νησιού, όπως ο Λογγός, η Λάκκα και τα Μαγαζιά, κοντά στους οποίους βρίσκονται και πανέμορφες παραλίες, αλλά και τα μικρότερα χωριά, όπως ο Οζιάς που είναι ο παλαιότερος οικισμός του νησιού, στα οποία θα δείτε από πρώτο χέρι τον τρόπο ζωής των λιγοστών τους κατοίκων.
Μπορείτε επίσης να κάνετε μία στάση στις ιαματικές πηγές των Παξών, ή να εξερευνήσετε τις Γαλάζιες Σπηλιές και τους θησαυρούς που κρύβει ο βυθός του νησιού.
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και τους Αντίπαξους, το μικρό και ακατοίκητο νησάκι νότια των Παξών, στο οποίο θα συναντήσετε πανέμορφες καταγάλανες παραλίες και μερικά αξιοθέατα που αξίζει να δείτε από κοντά.
Εάν η διαμονή σας στο νησί είναι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορείτε να παρακολουθήσετε και το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής το οποίο φιλοξενεί Έλληνες σολίστ αλλά και από το εξωτερικό, σε μία γιορτή κλασικής μουσικής που δεν πρέπει να χάσετε. Στα μέσα Ιουλίου διοργανώνεται επίσης το πανηγύρι της "νερολαδιάς", κατά το οποίο προσφέρεται ψωμί βουτηγμένο σε νερό, ελιές, κρεμμύδι, βραστές πατάτες και κρασί, ενώ υπάρχει και η συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.
Η παραδοσιακή κουζίνα των Παξών έχει πολλά κοινά με αυτή της Κέρκυρας. Έτσι, στους Παξούς μπορείτε να γευτείτε την παστιτσάδα, το σοφρίτο, το μπουρδέτο και το σαβούρο, καθώς επίσης και κουκιά, αγκινάρες και διάφορα λαδερά φαγητά. Το νησί φημίζεται επίσης και για το ντόπιο λάδι και το λαδοτύρι, ενώ δεν πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε το γλυκόπιοτο κρασί των Παξών, αλλά και το μαύρο κρασί των Αντίπαξων.
Οι Παξοί βρίσκονται στο Ιόνιο Πέλαγος. Βόρεια των Παξών βρίσκεται η Κέρκυρα, νότια η Αντίπαξος, ενώ στα βορειοανατολικά του νησιού συναντώνται οι περιοχές Πάργα και Σαρακίνικο.
Οι Παξοί ανήκουν στα Επτάνησα, ενώ διοικητικά υπάγονται στο Νομό Κέρκυρας αλλά και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός των Παξών ανέρχεται στους 2.300 κατοίκους.