Δωρεάν Διαμονή για Σκύλους
Δωρεάν Διαμονή για Σκύλους
Δωρεάν Διαμονή για Σκύλους
Η Σίκινος χαρακτηρίζεται συχνά ως ένα νησί "αυθεντικό", κι αυτό γιατί στα εδάφη της θα συναντήσετε αναλλοίωτη φυσική ομορφιά, ερείπια μεσαιωνικών οικισμών, παρθένες παραλίες και παραδοσιακές γεύσεις που θα σας προσφέρουν μία πραγματικά αυθεντική εμπειρία του κυκλαδίτικου τρόπου ζωής. Ένα νησί μικρό, αλλά συνάμα πλούσιο σε ιστορία και γαλήνη, η Σίκινος θα γίνει γρήγορα ένας από τους αγαπημένους σας προορισμούς όταν αναζητάτε ξεκούραστες διακοπές σε ειδυλλιακό φόντο.
Η μετάβαση των επισκεπτών στη Σίκινο πραγματοποιείται ακτοπλοϊκώς, καθώς το νησί διαθέτει ένα λιμάνι, το οποίο βρίσκεται στον οικισμό Αλοπρόνοια. Τα ταξίδια πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από το λιμάνι του Πειραιά, απ' όπου η διάρκεια της διαδρομής με ταχύπλοο είναι περίπου 4 ώρες, ενώ με συμβατικό πλοίο φτάνει τις 8 με 9 ώρες. Δρομολόγια πλοίου πραγματοποιούνται και από το λιμάνι του Λαυρίου και το ταξίδι διαρκεί περίπου 11 ώρες.
Το νησί της Σικίνου συνδέεται καθημερινά και με τα λιμάνια διαφόρων νησιών των Κυκλάδων, όπως η Ίος, η Φολέγανδρος, η Πάρος, η Μήλος, η Σαντορίνη κλπ.
Εναλλακτικά, μπορείτε να μεταβείτε αεροπορικώς στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης και από εκεί με πλοίο στη Σίκινο.
Η Σίκινος διαθέτει τρεις οικισμούς, από τους οποίους μόνο οι δύο έχουν καταλύματα στα οποία μπορείτε να διαμείνετε κατά τη διάρκεια της πραμονής σας στο νησί. Εάν θέλετε να είστε κοντά στο λιμάνι, τότε μπορείτε να επιλέξετε κάποιο κατάλυμα στην Αλοπρόνοια, ενώ αν θέλετε να μείνετε στο κέντρο της Χώρας, τότε θα βρείτε κι εκεί διάφορα καταλύματα που θα καλύψουν απόλυτα τις ανάγκες σας για ηρεμία και ξεκούραση.
Στη Σίκινο μπορεί κανείς να συναντήσει τρεις οικισμούς: τη Χώρα ή απλά Σίκινο, την Αλοπρόνοια, όπου βρίσκεται και το λιμάνι του νησιού και το Κάστρο, έναν μεσαιωνικό οικισμό του 15ου αιώνα που είναι χτισμένος σε έναν γκρεμό περίπου 300 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.
Αν και μικρό σε έκταση, το νησί της Σικίνου διαθέτει αρκετά αξιοθέατα και μέρη που μπορείτε να επισκεφθείτε και να μάθετε καινούρια πράγματα τόσο για το νησί όσο και για τους κατοίκους και την ιστορία τους.
Αρχικά, αξίζει να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο Σικίνου, το οποίο στεγάζεται σε ένα παλιό ελαιοτριβείο, αλλά και το Βυζαντινό Μουσείο Σικίνου, το οποίο βρίσκεται στο νοτιοδυτικό μέρος του οικισμού Κάστρο, σε ένα από τα κτίρια του μεσαιωνικού οικισμού που έχουν σωθεί μέχρι και σήμερα.
Χτισμένο πάνω στον γκρεμό, περίπου 300 μέτρα πάνω από τη θάλασσα βρίσκεται το Μοναστήρι Ζωοδόχου Πηγής, το οποίο αξίζει να επισκεφθείτε και για την εκπληκτική θέα που θα σας προσφέρει. Η Εκκλησία της Παναγίας Παντάνασσας βρίσκεται στην πλατεία του Κάστρου και είναι γνωστή τόσο για τον μπλε τρούλο της όσο και το επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο της και αποτελεί σίγουρα ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα του νησιού.
Εάν σας αρέσουν οι καταδύσεις και οι περιπέτειες στη θάλασσα, τότε μπορείτε να εξερευνήσετε και τη Μαύρη Σπηλιά, η πρόσβαση στην οποία γίνεται μόνο από τη θάλασσα.
Η Σίκινος χαρακτηρίζεται για τις πεντακάθαρες και κρυστάλλινες παραλίες της, όπου ο κάθε επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το μπάνιο του και να χαλαρώσει στην αμμουδιά, ξεχνώντας κάθε έγνοια. Οι περισσότερες παραλίες του νησιού περιβάλλονται από βράχια, δημιουργώντας ένα ιδιωτικό και προστατευμένο περιβάλλον, αν και δεν προσφέρουν όλες πολύ εύκολη πρόσβαση.
Η μεγαλύτερη παραλία του νησιού είναι η Αλοπρόνοια, η οποία βρίσκεται απέναντι ακριβώς από το λιμάνι. Πρόκειται για την πιο εύκολα προσβάσιμη παραλία, η οποία είναι επίσης καθαρή, αμμώδης και διαθέτει μερικές ομπρέλες αλλά και αρμυρίκια που προσφέρουν φυσική σκιά. Δύο ακόμη παραλίες στις οποίες μπορείτε να μεταβείτε με το αυτοκίνητό σας είναι αυτή του Αγίου Γεωργίου και το Διαλισκάρι.
Στις κάπως πιο δύσβατες παραλίες συγκαταλέγονται τα Σαντοριναίικα, στην οποία η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο από ένα μονοπάτι ή με καράβι από το λιμάνι. Η παραλία του Αγίου Παντελεήμονα είναι επίσης προσβάσιμη με κάποιο καΐκι από το λιμάνι ή μέσω ενός μονοπατιού από την ομώνυμη εκκλησία. Η παραλία της Μάλτας πρόκειται για την πιο απομακρυσμένη παραλία του νησιού, στην οποία μπορείτε να φτάσετε με καράβι από το λιμάνι ή περπατώντας, αν και η διαδρομή με τα πόδια διαρκεί περίπου 1,5 ώρα. Τέλος, η παραλία του Άη Γιάννη είναι μικρή και σχετικά ερημική, καθώς η πρόσβαση σε αυτή είναι δύσκολη και πραγματοποιείται μόνο με τα πόδια.
Χάρη στη μικρή έκτασή της, η Σίκινος είναι ένα νησί που ενδείκνυται για πεζοπορία, καθώς συναντά κανείς πάμπολλα μονοπάτια που ταξιδεύουν τους επισκέπτες από το ένα άκρο του νησιού στο άλλο, φέρνοντάς τους σε επαφή με τη μοναδική φυσική ομορφιά των τριγύρω τοπίων.
Οι περισσότερες παραλίες του νησιού βρίσκονται περιτριγυρισμένες από βράχια, καθιστώντας τες ιδανικές για καταδύσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων μπορείτε να εξερευνήσετε τον ωκεανό και τα μυστικά του.
Η Σίκινος, αν και μικρή, διαθέτει οικισμούς μεγάλης ομορφιάς, από τη σύγχρονη Χώρα μέχρι και το μεσαιωνικό Κάστρο, οπότε κατά τη διάρκεια της διαμονής σας μπορείτε να περπατήσετε και να εξερευνήσετε τους οικισμούς αυτούς με την ησυχία σας.
Οι παραλίες της Σικίνου είναι επίσης σημεία του νησιού που δεν πρέπει να παραλείψετε, τόσο για τα κρυστάλλινα νερά και την ησυχία που προσφέρουν, όσο και για τη φυσική ομορφιά τους, φωλιασμένες ανάμεσα σε βράχια.
Αν βρεθείτε στο νησί τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τότε μπορείτε να παρευρεθείτε σε κάποιο από τα πανηγύρια που λαμβάνουν χώρα, ή ακόμα και να παρακολουθήσετε το φεστιβάλ κινηματογράφου "Μέρες Ντοκιμαντέρ".
Κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στη Σίκινο θα έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε πλήθος παραδοσιακών και τοπικών προϊόντων και πιάτων, όπως φαβοκεφτέδες, αμπελοφάσουλα, μελετίνια, παστέλια, θυμαρίσιο μέλι και κάπαρη. Μην ξεχάσετε να συνοδεύσετε τα γεύματά σας με το εξαιρετικό τοπικό κρασί του νησιού.
Η Σίκινος βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Αιγαίου Πελάγους, ανάμεσα στα νησιά Φολέγανδρος και Ίος.
Το νησί της Σικίνου αποτελεί μέρος των Κυκλάδων και ανήκει επίσης στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός της Σικίνου ανέρχεται στους 260 κατοίκους.