Δωρεάν Διαμονή για Σκύλους
Εξωτερική Πισίνα
Εξωτερική Πισίνα
Εξωτερική Πισίνα
Δωρεάν Διαμονή για Σκύλους
Δωρεάν Διαμονή για Σκύλους
Εξωτερική Πισίνα
Εξωτερική Πισίνα
Δωρεάν Διαμονή για Σκύλους
Δωρεάν Διαμονή για Σκύλους
Η Χίος βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης και μαγεύει τους επισκέπτες με τη μοναδικότητά της. Το νησί φημίζεται για τη ναυτική παράδοση, τα εύφορα περιβόλια εσπεριδοειδών και τη μαστίχα, προϊόν που παράγεται αποκλειστικά στο νότιο τμήμα του νησιού, στα Μαστιχοχώρια. Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, η Χίος είναι ο τόπος καταγωγής του επικού ποιητή Ομήρου. Οι μεσαιωνικοί οικισμοί με τα κάστρα και τα αρχοντικά σπίτια της περιοχής του Κάμπου είναι χαρακτηριστικά στοιχεία του νησιού. Η μυροβόλος Χίος φιλοξενεί σημαντικά μνημεία και διαθέτει μουσεία που αξίζει να επισκεφθείτε. Στο νησί θα συναντήσετε παραλίες μοναδικής ομορφιάς σε ολόκληρο το Αιγαίο. Η παραμονή σας στη Χίο μπορεί να συνδυαστεί με επισκέψεις στις γειτονικές νησίδες Ψαρά και Οινούσσες, αλλά και στα παράλια της Μικράς Ασίας.
Όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στη Χίο μπορούν να φτάσουν στο νησί με δύο τρόπους: ακτοπλοϊκώς και αεροπορικώς.
1. Ακτοπλοϊκώς
Η Χίος διαθέτει δύο λιμάνια, το λιμάνι των Μεστών στα νοτιοδυτικά και το κύριο λιμάνι που βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νησιού Χίο ή Χώρα.
Από το κύριο λιμάνι του νησιού, πραγματοποιείται η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Χίου με τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα. Από τον Πειραιά μπορείτε να φτάσετε στη Χίο σε 8 ώρες. Η Χίος συνδέεται με την Ικαρία, μέσω των λιμένων σε Άγιο Κήρυκο, Εύδηλο και Φούρνους. Δρομολόγια πλοίων συνδέουν ακόμη τη Χίο με τη Σάμο, στα λιμάνια Βαθύ και Καρλόβασι. Η Χίος συνδέεται επίσης ακτοπλοϊκώς με τα νησιά Λέσβο, Λήμνο, Λέρο, Πάτμο, Μύκονο, Σύρο, Τήνο, αλλά και τα γειτονικά Ψαρά και Οινούσσες. Από το Τσεσμέ της Τουρκίας, μπορείτε να μεταβείτε στο λιμάνι της Χίου σε 20 λεπτά.
Το λιμάνι των Μεστών, συνδέει τη Χίο με την Αττική μέσω του Πειραιά και του Λαυρίου. Τα δρομολόγια πλοίων που φτάνουν στη Χίο από το λιμάνι του Λαυρίου είναι λιγοστά ανά εβδομάδα και το ταξίδι διαρκεί περίπου 6,5 ώρες. Στα Μεστά της Χίου μπορείτε ακόμη να φτάσετε με πλοίο από τη Λέσβο και τη Μύκονο.
2. Αεροπορικώς
Ο Κρατικός Αερολιμένας Χίου «Όμηρος» βρίσκεται 4 χιλιόμετρα νότια από το κέντρο της πόλης της Χίου. Οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο αυτό πραγματοποιούνται από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Σάμο και τη Ρόδο.
Στη Χίο μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ξενοδοχεία, θέρετρα, παραδοσιακούς ξενώνες, βίλες και άλλους τύπους καταλυμάτων για τη διαμονή σας. Τα περισσότερα καταλύματα βρίσκονται στην πόλη της Χίου που λέγεται συνήθως και Χώρα, όπου και βρίσκεται το κύριο λιμάνι του νησιού. Νότια της Χώρας, μπορείτε να αναζητήσετε καταλύματα στους παραλιακούς οικισμούς Καρφάς, Αγία Ερμιόνη, Μέγας Λιμνιώνας, Παραλία Αγίας Φωτεινής, Μονολιά και Καταρράκτης. Στον Κάμπο, 6 χλμ. νότια από την πόλη της Χίου θα βρείτε εντυπωσιακά παλιά αρχοντικά κτίρια για τη διαμονή σας. Πέντε χλμ. βόρεια από τη Χώρα, μπορείτε να αναζητήσετε καταλύματα στον Βροντάδο. Πολλές επιλογές διαμονής θα έχετε επίσης στη Βολισσό, στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού. Κοντά στο δεύτερο λιμάνι της Χίου, υπάρχουν αρκετά καταλύματα στα Μεστά. Τέλος, καταλύματα θα βρείτε επίσης στον μεσαιωνικό οικισμό Αυγώνυμα και στα Μαστιχοχώρια Πυργί, Βέσσα και Βουνό.
Η πρωτεύουσα του νησιού είναι η πόλη της Χίου ή όπως αλλιώς ονομάζεται, Χώρα. Στην πόλη της Χίου κατοικεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, όπου και βρίσκεται το κύριο λιμάνι του νησιού. Έξι χλμ. από τη Χώρα βρίσκεται ο Κάμπος, με τα εντυπωσιακά αρχοντικά και τα περιβόλια εσπεριδοειδών. Το μεγαλύτερο χωριό της βορειοδυτικής Χίου είναι η Βολισσός που σύμφωνα με την παράδοση είναι ο τόπος που έζησε ο Όμηρος. Στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, ο μεγαλύτερος οικισμός είναι τα Καρδάμυλα, με την πλούσια ναυτιλιακή ιστορία. Σε απόσταση 5 χλμ. από τη Χώρα βρίσκεται ο Βροντάδος που γίνεται το παραδοσιακό έθιμο του ρουκετοπόλεμου κάθε χρόνο το Πάσχα. Στη Χίο θα συναντήσετε μεσαιωνικούς οικισμούς όπως ο Ανάβατος που χαρακτηρίζεται ως «Μυστράς του Αιγαίου» και τα Αυγώνυμα με τα πέτρινα σπίτια και τα στενά δρομάκια. Τα Μεστά είναι το πιο καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό χωριό, σε κοντινή απόσταση από το δεύτερο λιμάνι της Χίου. Στη νότια πλευρά του νησιού βρίσκονται τα Μαστιχοχώρια, η μοναδική περιοχή στην οποία ευδοκιμεί το μαστιχόδεντρο ή μαστιχοφόρος σχίνος παγκοσμίως. Το Πυργί απέχει 25 χλμ. από την πόλη και είναι το μεγαλύτερο μεσαιωνικό Μαστιχοχώρι, που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με τα περίτεχνα διακοσμητικά μοτίβα στις προσόψεις των κτιρίων. Άλλα μεγάλα χωριά στο νότιο τμήμα της Χίου είναι η Καλλιμασιά και η Καλαμωτή. Ένα ακόμη ιδιαίτερο μέρος της Χίου είναι η Βέσσα που βρίσκεται 19 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης της Χίου και είναι χωριό κάστρο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.
Η Χίος είναι ένα νησί με πολλά αξιοθέατα, που συνδυάζει τον φυσικό πλούτο με την ιστορία.
Στην πόλη της Χίου μπορείτε να επισκεφθείτε την περιοχή του μεσαιωνικού κάστρου που κατοικείται συνεχώς από τον 11ο αιώνα και διαθέτει τα χαρακτηριστικά παλαιού κατοικημένου φρουρίου.
Η Νέα Μονή της Χίου είναι αξιοθέατο του νησιού που έχει ανακηρυχθεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και φέρει αριστοτεχνικά ψηφιδωτά.
Σε απόσταση 6 χλμ. από τη Βολισσό βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίας Μαρκέλλας, σε υπέροχη τοποθεσία με αιωνόβια πλατάνια, που πλήθος κόσμου επισκέπτεται για προσκύνημα. Στα Μεστά, μπορείτε να επισκεφθείτε την εκκλησία του Παλαιού Ταξιάρχη από τον 15ο αιώνα με ένα από τα παλαιότερα ξυλόγλυπτα τέμπλα της Χίου.
Στη Χίο θα συναντήσετε ένα από τα πιο αξιόλογα σπήλαια, το σπήλαιο των Ολύμπων που φθάνει τα 52 μέτρα και μέσα του θα δείτε σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Στο βόρειο μέρος του νησιού βρίσκεται επίσης το σπήλαιο του Αγίου Γάλακτος στο οποίο μπορείτε να περιηγηθείτε μέσω ξενάγησης.
Στην βόρεια πλευρά του Βροντάδου βρίσκεται η «Πέτρα του Ομήρου» (Δασκαλόπετρα), βράχος σε μορφή καθίσματος που σύμφωνα με την παράδοση, ο Όμηρος δίδασκε τα έπη του.
Ο Ανάβατος χαρακτηρίζεται ως «Μυστράς του Αιγαίου» και είναι μεσαιωνικός οικισμός σκαρφαλωμένος σε απόκρημνη πλαγιά. Απέχει 16 χλμ. από την πόλη της Χίου και είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένος οικισμός με φυσική οχύρωση.
Μία επίσκεψη στα Μεστά, το μεσαιωνικό χωριό κάστρο, θα σας εντυπωσιάσει. Η εξωτερική περίμετρος του οικισμού λειτουργούσε ως ισχυρό προστατευτικό τείχος κατασκευασμένο από πέτρινα σπίτια με θέση το ένα δίπλα στο άλλο.
Περιοχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι και ο μεσαιωνικός οικισμός Πυργί που βρίσκεται 25 χλμ. από την πόλη. Στο πανέμορφο Μαστιχοχώρι θα θαυμάσετε τα περίτεχνα διακοσμητικά μοτίβα στις προσόψεις των κτιρίων και θα επισκεφθείτε ναούς που αποτελούν βυζαντινά μνημεία.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο νησί μπορείτε να επισκεφθείτε μουσεία όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου, το Ναυτικό Μουσείο Χίου και το Λαογραφικό Μουσείο Αργέντη (Βιβλιοθήκη Κοραή) με τους 135.000 τόμους. Στην πόλη της Χίου βρίσκονται επίσης το Βυζαντινό Μουσείο Χίου (Μετζιτιέ Τζαμί) και η Δημοτική Πινακοθήκη Χίου.
Αν περιπλανηθείτε στο νησί θα συναντήσετε πολλούς εγκαταλελειμμένους μεσαιωνικούς οικισμούς με οχυρά και πύργους, αλλά και κάστρα.
Οι τοπικές γιορτές και τα πανηγύρια που λαμβάνουν χώρα στο νησί είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν την παράδοση της Χίου. Τα περισσότερα παραδοσιακά πανηγύρια γίνονται τον Αύγουστο με πολύ κέφι, ποτό και τοπικά εδέσματα.
Η Χίος διαθέτει πολλές παραλίες σε όλο το μήκος της ακτογραμμής της και έχει παραλίες που μπορείτε να επισκεφθείτε ακόμη και με τα πόδια αν μένετε στο κέντρο της πόλης.
Αν κατευθυνθείτε βόρεια της πόλης, προς τον Βροντάδο θα συναντήσετε την οργανωμένη παραλία Όρμος του Λω. Δίπλα της βρίσκεται η βοτσαλωτή παραλία Δασκαλόπετρα που διαθέτει και λιμανάκι.
Συνεχίζοντας βορειότερα από τον Βροντάδο θα συναντήσετε την παραλία Μερσινίδι που βρίσκεται δίπλα από το μοναστήρι της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας. Η παραλία είναι μη οργανωμένη με νερά γαλαζοπράσινου χρώματος. Δίπλα στο Μερσινίδι βρίσκεται η δημοφιλής οργανωμένη παραλία των Γλάρων με τα κρυστάλλινα νερά.
Στο βορειοανατολικό τμήμα της Χίου θα συναντήσετε την παραλία Ναγός που απέχει 5 χλμ. από τα Καρδάμυλα. Κατεβαίνοντας προς την παραλία με τα χρωματιστά βότσαλα και τα κρύα νερά, θα συναντήσετε μία πηγή, καθώς τα τρεχούμενα νερά στην περιοχή είναι άφθονα. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται η παραλία Γιόσωνας που είναι οργανωμένη και στο δυτικό της τμήμα υπάρχει μεγάλο φαράγγι.
Σε απόσταση 7 χλμ. νότια της πόλης της Χίου, βρίσκεται η δημοφιλής και οργανωμένη παραλία Καρφάς με τα ρηχά νερά και την υπέροχη αμμουδιά. Στη συνέχεια της πορείας σας νότια θα συναντήσετε την παραλία Μέγας Λιμνιώνας που απέχει 9 χλμ. από τη Χώρα. Αν κινηθείτε 11 χλμ. νότια της πόλης, μπορείτε να επισκεφθείτε την κοσμοπολίτικη παραλία Αγία Φωτεινή ή όπως λέγεται από τους ντόπιους, Αγία Φωτιά. Η οργανωμένη παραλία με τα μεγάλα βότσαλα διαθέτει ναυαγοσώστη, ταβέρνες και καφετέριες.
Στο νότιο τμήμα του νησιού βρίσκεται η δημοφιλής παραλία Κώμη που είναι οργανωμένη, έχει ζεστά νερά και καθαρή αμμουδιά.
Νότια της Κώμης, στον Εμπορειό, βρίσκεται μία από τις ομορφότερες παραλίες του Αιγαίου, τα Μαύρα βόλια ή Μαύρος Γυαλός όπως αποκαλείται από τους ντόπιους. Η παραλία καλύπτεται από μαύρα βότσαλα και το ηφαιστειογενές τοπίο εντυπωσιάζει τους επισκέπτες. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται η μικρή παραλία Φώκι που διαθέτει επίσης πεντακάθαρα νερά.
Στο νοτιότερο άκρο της Χίου βρίσκεται η παραλία Βρουλίδια που είναι εξαιρετικής ομορφιάς με καταγάλανα νερά και λευκούς βράχους.
Στα νοτιοδυτικά συναντάται η παραλία Αγία Δύναμη που είναι ερημική και μία από τις ωραιότερες του νησιού.
Η δυτική πλευρά του νησιού διαθέτει πολλές παραλίες, όπως το Λιθί, το Τραχήλι, την Ελίντα και το Τηγάνι. Αν κινηθείτε βορειοδυτικά θα συναντήσετε τον Μάναγρο που βρίσκεται πολύ κοντά στη Βολισσό. Είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού που χωρίζεται σε επιμέρους τμήματα αμμουδιάς. Βόρεια του Μάναγρου βρίσκονται τα Λευκάθια, οργανωμένη παραλία με χοντρή άμμο. Σε απόσταση 8 χλμ. από τη Βολισσό και δίπλα στο μοναστήρι της Αγίας Μαρκέλλας που είναι πολιούχος του νησιού, υπάρχει παραλία με βαθιά κρυστάλλινα νερά.
Η Χίος σας δίνει την επιλογή να κάνετε πολλές δραστηριότητες με επίκεντρο τη φύση, την ιστορία, τα σπορ και τη γαστρονομία.
Αν σας αρέσει η πεζοπορία, μπορείτε να αναζητήσετε μία από τις περιπατητικές διαδρομές του νησιού. Αν επιλέξετε να κινηθείτε στο βόρειο τμήμα του νησιού θα δείτε γραφικούς οικισμούς σε απόκρημνα σημεία και περιοχές με τρεχούμενα νερά και πλατάνια. Στο νότιο τμήμα της Χίου, στα μεσαιωνικά Μαστιχοχώρια θα έρθετε σε επαφή με τα μαστιχόδεντρα, τα περιβόλια και τις καστροπολιτείες του παρελθόντος. Η παρατήρηση της φύσης θα σας προσφέρει μοναδικό θέαμα σε σπάνια είδη χλωρίδας όπως άγριες ορχιδέες. Στη διαδρομή θα συναντήσετε πολλά βυζαντινά ξωκλήσια και μοναστήρια.
Μπορείτε να έρθετε σε επαφή με την ιστορία της Χίου επισκέπτοντας τα μουσεία του νησιού.
Στη Χίο θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε μία μοναδική εμπειρία ευεξίας στα ιαματικά λουτρά που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού.
Μπορείτε ακόμη να γνωρίσετε τα σπήλαια του νησιού μέσω οργανωμένης ξενάγησης.
Στα τοπικά οινοποιεία, προσφέρεται ξενάγηση και γευσιγνωσία για να έρθετε σε επαφή με τα χιώτικα ποτά.
Η ιστιοπλοΐα είναι δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε στη Χίο και να επισκεφθείτε γειτονικά νησιά όπως οι Οινούσσες και τα Ψαρά. Η Χίος είναι επίσης ιδανικός τόπος για ποδηλασία. Στις παραλίες του νησιού μπορείτε να εξασκηθείτε σε θαλάσσιες δραστηριότητες όπως το windsurf, το kitesurf, αλλά και canoe, kayak και Stand Up Paddleboat (SUP). Η εξαιρετική διαύγεια των νερών θα χαρίσει μοναδικές στιγμές σε όσους επιλέξουν κατάδυση ή snorkeling. Το ψάρεμα είναι επίσης μία δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε στο νησί.
Αν θέλετε να γνωρίσετε την παράδοση της Χίου, μπορείτε να παρευρεθείτε στις τοπικές γιορτές και τα πανηγύρια του νησιού που πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Η Χίος θα σας εντυπωσιάσει με το όμορφο τοπίο της, τον φυσικό της πλούτο και την ιστορία της.
Περιηγηθείτε στη Χώρα αλλά και στα γραφικά χωριά του νησιού για να γνωρίσετε την ιδιαιτερότητα του τόπου και να έρθετε σε επαφή με τους φιλόξενους κατοίκους της. Επισκεφθείτε τον σχεδόν εγκαταλελειμμένο οικισμό Ανάβατο και το μεσαιωνικό χωριό κάστρο, Μεστά. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το πανέμορφο Μαστιχοχώρι Πυργί.
Στο νησί θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε μία από τις ομορφότερες παραλίες του Αιγαίου, τα Μαύρα βόλια. Σπήλαια, κάστρα και πύργοι θα βρεθούν στη διαδρομή σας κατά την περιήγησή σας στη Χίο. Εκκλησίες και μοναστήρια βυζαντινά μνημεία είναι διασκορπισμένα σε όλο το νησί.
Αν σας αρέσουν τα μουσεία, στο νησί θα βρείτε πολλά με θέμα την ιστορία, αλλά και τη μαστίχα, προϊόν που καλλιεργείται αποκλειστικά στη Χίο.
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, λαμβάνει χώρα στο Βροντάδο Χίου, το παραδοσιακό έθιμο του ρουκετοπόλεμου. Οι δυο μεγαλύτερες ενορίες της περιοχής ανταλλάσσουν πυρά χιλιάδων ρουκετών. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το φαντασμαγορικό θέαμα της ρίψης ρουκετών από την περιοχή του Αίπους ή να επισκεφθείτε τις ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερυθιανής.
Η μαστίχα παράγεται μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου, στα Μαστιχοχώρια. Το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη και εξαγωγή της φυσικής ρητίνης από τα μαστιχόδεντρα. Στη νότια Χίο, το κλίμα είναι ήπιο το χειμώνα και θερμό, ξηρό, το καλοκαίρι. Η παραγωγή μαστίχας είναι παράδοση στο νησί και με το πέρασμα των αιώνων έχει γίνει ευγονισμός του σχίνου, κάνοντας τα δέντρα πιο αποδοτικά. Σχίνοι υπάρχουν σε όλο το νησί της Χίου, όμως μόνο στο νότιο τμήμα παράγεται μαστίχα. Έχουν γίνει προσπάθειες καλλιέργειας μαστιχόδεντρων σε πολλά μέρη του κόσμου, χωρίς αποτέλεσμα. Το έδαφος της νότιας Χίου σε συνδυασμό με τις καλλιεργητικές φροντίδες έχουν συντελέσει στην αποκλειστική καλλιέργεια της μαστίχας σε αυτό το μέρος.
Το πλούσιο έδαφος της Χίου ευνοεί την παραγωγή πολλών προϊόντων.
Η μαστίχα Χίου είναι ένα μοναδικό προϊόν που καλλιεργείται μόνο στη Χίο και συγκεκριμένα στο νότιο μέρος του νησιού. Η φυσική ρητίνη που εκκρίνεται από το σχίνο (μαστιχόδεντρο) χρησιμοποιείται ευρέως για την παρασκευή κάθε είδους εδέσματος.
Στον Κάμπο Χίου καλλιεργούνται μανταρινιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, κίτρα και νεράντζια. Τα εσπεριδοειδή της Χίου χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των γλυκών του κουταλιού. Ιδιαίτερα γνωστά είναι και τα γλυκά κουταλιού από ανθούς λεμονιάς, αλλά και το γλυκό τριαντάφυλλο.
Στη Χίο θα δοκιμάσετε ποιοτικό ελαιόλαδο και ελιές που αποκαλούνται χιώτικες κουρμάδες. Αξίζει να δοκιμάσετε χιώτικο λευκό τυρί και μέλι του είδους ανθόμελο και θυμαρίσιο.
Η Χίος είναι σύμφωνα με τον Όμηρο, ο τόπος προέλευσης του περίφημου Αριούσιου οίνου που αποκαλείται το «νέκταρ των θεών». Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας θα δοκιμάσετε υπέροχο κρασί και σούμα Χίου, παραδοσιακό απόσταγμα από σύκα. Στις μικρές οικογενειακές ποτοποιίες του νησιού παράγεται επίσης ούζο Χίου και μπύρα Χίου.
Στα ταβερνάκια του νησιού θα απολαύσετε γεύματα με φρέσκα ψάρια, θαλασσινά, χειροποίητα ζυμαρικά και μεζέδες όπως τα κοπανιστοπιτάκια.
Η Χίος είναι νησί του Κεντρικού Αιγαίου και βρίσκεται βόρεια της Ικαρίας και νοτιοδυτικά της Λέσβου. Ανατολικά της Χίου βρίσκονται οι ακτές της Μικράς Ασίας.
Η Χίος ανήκει στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Η Περιφερειακή ενότητα Χίου αποτελείται από τη Χίο και τις νησίδες Ψαρά, Αντίψαρα και Οινούσσες.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός της Χίου ανέρχεται στους 51.320 κατοίκους.