Ξενοδοχεία - Πρώην Φυλακές ιδανικά για τους λάτρεις της ιστορίας

7 Οκτωβριου 2022, της Ακυλίνας Πρίντζιου

Φωτογραφία:  Het Arresthuis

Έχετε σκεφτεί ποτέ να μείνετε σε ένα ξενοδοχείο λίγο διαφορετικό από το συνηθισμένο και να ζήσετε μία πιο ιδιαίτερη εμπειρία διακοπών; Πως θα σας φαινόταν να διανυκτερεύσετε σε ένα ξενοδοχείο με ιστορία δεκαετιών (ή ακόμα και αιώνων); Αναμφίβολα, τα ολοκαίνουργια ξενοδοχεία με τους φωτεινούς και πανέμορφα διακοσμημένους εσωτερικούς χώρους ελκύουν το ενδιαφέρον, αλλά ας είμαστε ειλικρινής, τα ιστορικά ξενοδοχεία και κτίρια έχουν μία ξεχωριστή και ιδιαίτερη γοητεία που είναι δύσκολο να βρεθεί αλλού.

Tι θα λέγατε αν μπορούσατε να συνδυάσετε μία διαμονή σε ένα ιστορικό ξενοδοχείο το οποίο είναι επίσης ασυνήθιστο; Σίγουρα υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ιστορικών και ασυνήθιστων ξενοδοχείων, όμως η ομάδα της Travelmyth επέλεξε να σας παρουσιάσει 9 ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο που κάποτε λειτουργούσαν ως φυλακές! Ορισμένα από αυτά έχουν μία αρκετά τρομακτική ιστορία κρυμμένη πίσω τους και έχουν διατηρήσει την ατμόσφαιρα που θυμίζει φυλακή (εμπλουτισμένη, φυσικά, με σύγχρονες ανέσεις και εγκαταστάσεις) προσφέροντας μία πραγματικά μοναδική εμπειρία διαμονής, ενώ άλλα έχουν ανακαινιστεί σε τέτοιο βαθμό, αφήνοντας μόνο μερικά στοιχεία που προδίδουν το ιστορικό παρελθόν τους.
Μην ξεχνάμε πως το Halloween έχει σχεδόν φτάσει. Επομένως, τι καλύτερο από το να σχεδιάσετε την επόμενη "απόδρασή" σας σε μία πρώην φυλακή που πλέον λειτουργεί ως ξενοδοχείο;

Långholmen Hotell


Το ξενοδοχείο Långholmen Hotell, το οποίο είναι τοποθετημένο στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, ήταν μία από τις μεγαλύτερες φυλακές της χώρας, με περισσότερα από 500 κελιά. Αρχικά χτισμένη το 1874, χρησιμοποιήθηκε ως γυναικεία φυλακή πριν γίνει το ξενοδοχείο που είναι σήμερα, το 1989. Η ιστορική σημασία αυτού του κτιρίου είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η τελευταία εκτέλεση στη χώρα πραγματοποιήθηκε σε αυτή τη φυλακή, πριν αλλάξει ο νόμος περί θανατικής ποινής στη Σουηδία. Το νησί περιγράφεται συχνά ως μία καταπράσινη όαση με εξωτικά φυτά, κάτι που θεωρείται περίεργο αφού συνήθως δεν συναντώνται τέτοια στη χώρα.
Πλέον, τα παλιά κελιά των φυλακών έχουν μετατραπεί σε μοντέρνα και προσεγμένα δωμάτια έτοιμα να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες του ξενοδοχείου. Σε πολλά από αυτά τα δωμάτια, θα βρείτε φωτογραφίες μερικών κρατούμενων συνοδευόμενες από μία σύντομη ιστορία τους, καθώς και παράθυρα προστατευμένα με κάγκελα (μην ανησυχείτε, δεν έχουν όλα τα παράθυρα κάγκελα!), ενώ οι κουκέτες και η minimal αισθητική θα σας προσφέρουν μία άνετη, αν και ελαφρώς τρομακτική, διαμονή.

The Liberty, a Luxury Collection Hotel, Boston


Το The Liberty, a Luxury Collection Hotel, Boston, χτισμένο το 1851 ως τη γνωστή φυλακή Charles Street Jail, στη Βοστώνη των ΗΠΑ, θεωρείται ένα ιστορικό ορόσημο για την πόλη. Το 1973 η φυλακή κρίθηκε ακατάλληλη να στεγάσει τους κρατούμενούς της (εκεί είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση μερικοί από τους πιο διαβόητους κακοποιούς της Βοστώνης), και έτσι το 1990 κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά όλων σε μία νέα. Πλέον, έχει μετατραπεί σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο, αλλά επειδή όλα κρύβονται στη λεπτομέρεια, οι επισκέπτες μπορούν να αναζητήσουν και να ανακαλύψουν διάφορα στοιχεία του παρελθόντος του ξενοδοχείου στα μαξιλάρια τους, στα οποία έχουν αποτυπωθεί οι χαρακιές των κρατούμενων που μετρούσαν ανάποδα τις μέρες μέχρι την αποφυλάκιση τους, ή στην αρχιτεκτονική του κτιρίου, με κύρια στοιχεία τη ροτόντα και τα κουρμπαριστά παράθυρα. Και αν μία απλή διαμονή στο ξενοδοχείο δεν είναι αρκετή για να ικανοποιήσει την περιέργειά σας, τότε μπορείτε επίσης να κάνετε μία ξενάγηση και να ανακαλύψετε όλες τις κρυφές πτυχές της ιστορίας που κρύβεται πίσω από το όνομα του The Liberty.

The Old Mount Gambier Gaol


Χτισμένο αρχικά ως φυλακή to 1886, το The Old Mount Gambier Gaol, στο Όρος Γκάμπιερ, στην Αυστραλία, σταμάτησε τη λειτουργία του το 1995 και πλέον έχει μετατρέψει τα πρώην κελιά σε άνετα δωμάτια. Εξαιτίας αυτού, παρά το γεγονός πως τα περισσότερα δωμάτια δεν είναι πολύ μεγάλα σε μέγεθος, είναι όσο πιο άνετα γίνεται, παρέχοντας σας όλες τις ανέσεις που μπορεί να χρειαστείτε κατά τη διάρκεια της διαμονής σας. Διατίθενται τόσο δωμάτια σε κελιά όσο και κανονικά, έτσι ώστε να μπορείτε να επιλέξετε το ιδανικό για εσάς.
Παρόλο που το εξωτερικό του ξενοδοχείου μπορεί να είναι αρκετά τρομακτικό, το εσωτερικό του είναι όμορφα και κομψά διακοσμημένο, με φωτεινά χρώματα και άνετα έπιπλα. Οι κουκέτες, τα κουρμπαριστά ταβάνια και τα μικροσκοπικά παράθυρα, είναι μερικά από τα στοιχεία που θυμίζουν στους επισκέπτες την προηγούμενη λειτουργία του ξενοδοχείου.

Four Seasons Hotel Istanbul at Sultanahmet


Αναμφισβήτητα το Four Seasons Hotel Istanbul at Sultanahmet είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια στην Τουρκία και ένα από τα δύο ξενοδοχεία Four Seasons που μπορεί να βρει κανείς στην Κωνσταντινούπολη. Το εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο κατασκευάστηκε αρχικά ως φυλακή το 1918 από τους Οθωμανούς και είχε στεγάσει πολλούς επαναστάτες συγγραφείς και πολιτικές προσωπικότητες. Το 1996 μετατράπηκε σε ένα μικρό πολυτελές ξενοδοχείο, αποτυπώνοντας τη δυτική και τουρκική κουλτούρα στις σουίτες και στους εσωτερικούς του χώρους που είναι διακοσμημένοι με ανατολίτικα στοιχεία που δεν θυμίζουν το παρελθόν του, ενώ παράλληλα προσφέρει εκπληκτική θέα στην Αγία Σοφία.

ALCATRAZ Hotel am Japanischen Garten


Ως το πρώτο ξενοδοχείο-φυλακή στη Γερμανία, το ALCATRAZ Hotel am Japanischen Garten στην Καϊζερσλάουτερν χτίστηκε αρχικά το 1867 και πλέον προσφέρει μία εμπειρία διαμονής που θα σας φέρει κατά νου την εμπειρία των προηγούμενων ενοίκων του κτιρίου. Ορισμένα από τα δωμάτια του είναι φτιαγμένα από τους τότε κρατούμενους και παρέχουν κουκέτες καθώς και νιπτήρα και τουαλέτα. Οι κουρτίνες και οι πετσέτες του μπάνιου ακολουθούν ένα μοτίβο με ασπρόμαυρες ρίγες, ενώ η ρεσεψιόν και το Hinter Gittern μπαρ (που σημαίνει μπαρ "Πίσω από τα Κάγκελα") βρίσκονται κυριολεκτικά πίσω από τα κάγκελα! Αν κάποια στιγμή νιώσετε ότι χρειάζεστε μία μικρή "απόδραση", ένας χαλαρωτικός ιαπωνικός κήπος βρίσκεται πολύ κοντά στο ξενοδοχείο, έτοιμος να σας προσφέρει λίγη ηρεμία.

Saintlo Ottawa Jail Hostel


Περιτριγυρισμένο από κισσούς, το πέτρινο κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Saintlo Ottawa Jail Hostel στον Καναδά και συγκεκριμένα στην Οττάβα, μπορεί τη σημερινή εποχή να λειτουργεί ως hostel, αλλά μέχρι το 1972 ήταν γνωστό υπό το όνομα Carleton County Gaol (ή αλλιώς Nicholas Street Gaol ή απλά Ottawa Jail). Κατά τη διάρκεια του χρόνου λειτουργίας του φιλοξένησε πολλούς διαβόητους εγκληματίες, ενώ στον τελευταίο όροφο πραγματοποιούνταν οι εκτελέσεις. Σήμερα, οι πέτρινοι τοίχοι και οι αρχικές σιδερένιες πόρτες έχουν διατηρηθεί και οι επισκέπτες μπορούν να μείνουν στα ανακαινισμένα κελιά, τα οποία είναι φωτεινά και εξοπλισμένα με όλα όσα μπορεί να χρειαστούν. Φήμες λένε ότι κάποια φαντάσματα πρώην καταδίκων περιφέρονται ακόμη στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου, οπότε προετοιμαστείτε για μερικές αναπάντεχες συναντήσεις με φαντάσματα!

Protea Hotel by Marriott Cape Town Waterfront Breakwater Lodge


Τοποθετημένο ακριβώς στο κέντρο της διάσημης περιοχής V&A Waterfront στο Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική, το Protea Hotel by Marriott Cape Town Waterfront Breakwater Lodge χτίστηκε το 1859 και αρχικά λειτουργούσε ως φυλακή για τους κατάδικους της Βρετανίας. Το στυλ και η αρχιτεκτονική του ήταν επίσης εμπνευσμένα από βρετανικές φυλακές. Συγκεκριμένα διέθεταν τέσσερις πυργίσκους και μία κλειστή αυλή τα οποία διατηρούνται μέχρι και σήμερα. Οι πολυτελείς και μοντέρνοι εσωτερικοί χώροι του δεν θυμίζουν πλέον το σκοτεινό παρελθόν του, παρέχοντας τη μέγιστη δυνατή εμπειρία διαμονής με τις παροχές του. Η κοντινή απόσταση σε Table Mountains, στους κήπους Kirstenbosch και σε πολλά αλλά μοναδικά σημεία είναι αρκετά για να σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον για να ανακαλύψετε όλα τα μυστικά της περιοχής.

Hotel Katajanokka, Helsinki, a Tribute Portfolio Hotel


Το Hotel Katajanokka, Helsinki, a Tribute Portfolio Hotel βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, το Ελσίνκι, και είναι ένα μοναδικό και ιδιαίτερο μπουτίκ ξενοδοχείο το οποίο αρχικά χτίστηκε ως φυλακή της κομητείας το 1837. Μέχρι το 1888 είχε κατασκευαστεί και το κεντρικό κτίριο της φυλακής τα οποία χρησιμοποιήθηκαν μέχρι και το 2002. Μετά το κλείσιμό της, άρχισαν εκτεταμένες ανακαινίσεις προκειμένου να μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο, διατηρώντας ορισμένα στοιχεία, όπως τους τοίχους από κόκκινο τούβλο και τον κεντρικό διάδρομο.

Karosta Prison


Αν ψάχνετε για μία ακόμα περισσότερο ρεαλιστική διαμονή σε φυλακή, τότε το Karosta Prison στη Λιέπαγια της Λετονίας είναι η ιδανική επιλογή, καθώς πρόκειται για τη μοναδική στρατιωτική φυλακή στον κόσμο που είναι ανοιχτή στους τουρίστες. Χτίστηκε το 1900 για να μετατραπεί σε νοσοκομείο, αλλά αμέσως μετά επαναχρησιμοποιήθηκε για τη φυλάκιση κρατούμενων και επαναστατών, κυρίως από τον σοβιετικό και τον λετονικό στρατό. Στο ξενοδοχείο μπορείτε να ξεναγηθείτε στην παλιά φυλακή, να επισκεφθείτε τα πρώην κελιά και να ακούσετε όλες τις ανατριχιαστικές ιστορίες για τους κρατούμενους και τη ζωή τους εκεί. Εκτός από τη διανυκτέρευση στην ανακαινισμένη φυλακή, οι πιο τολμηροί από τους επισκέπτες έχουν την επιλογή να λάβουν μέρος στο παιχνίδι "Behind the Bars" που είναι βασισμένο στην πραγματικότητα και να επισκεφτούν το escape room στο οποίο έχουν τον ρόλο του φυλακισμένου όπου καλούνται να δραπετεύσουν επιτυχώς.



Δείτε όλα τα ιστορικά ξενοδοχεία στον κόσμο >>
Δείτε όλα τα ιστορικά ξενοδοχεία στη Σουηδία >>
Δείτε όλα τα ιστορικά ξενοδοχεία στις ΗΠΑ >>
Δείτε όλα τα ιστορικά ξενοδοχεία στην Αυστραλία >>
Δείτε όλα τα ιστορικά ξενοδοχεία στην Τουρκία >>
Δείτε όλα τα ιστορικά ξενοδοχεία στη Γερμανία >>
Δείτε όλα τα ιστορικά ξενοδοχεία στον Καναδά >>
Δείτε όλα τα ιστορικά ξενοδοχεία στη Νότια Αφρική >>
Δείτε όλα τα ιστορικά ξενοδοχεία στη Φινλανδία >>
Δείτε όλα τα ιστορικά ξενοδοχεία στη Λετονία >>
Δείτε όλα τα ιστορικά ξενοδοχεία στην Ολλανδία >>

Μην ξεχάσετε να μας ακολουθήσετε στα social media!
Facebook | Instagram | Twitter | TikTok | LinkedIn | Pinterest




5.292.772

Ξενοδοχεία

60

Κατηγορίες

48.974

Περιοχές

200.232

Πόλεις

× Αρχική Σελίδα Σχετικά με Εμάς Press Κατηγορίες Blog Hotel Awards Travelmyth GPT Επικοινωνία Όροι & Προϋποθέσεις Πολιτική Απορρήτου Πολιτική Cookies Συχνές Ερωτήσεις